H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Χόρτα Τσιγαριαστά της Μαρουλίτας

Συχνά αναφέρω στις συνταγές μου, πως λόγω της Μικρασιάτικης καταγωγής της οικογένειάς μου, έχω κληρονομήσει την αγάπη για το καλό φαγητό. Σαν παραδοσιακός καλοφαγάς, δεν θα μπορούσα παρά να υποκλιθώ στη Κρητική κουζίνα. Επειδή πολλές φορές το λέω, είμαι εργαζόμενη και με πολλές υποχρεώσεις, συχνά, αναγκάζομαι εκ των συνθηκών να συμβιβάζομαι στο μαγείρεμα της εβδομάδας (το σαββατοκύριακο είναι άλλη υπόθεση!!!) και να καταφεύγω σε πονηράδες για να απλοποιήσω την κατάσταση. Έτσι λοιπόν, σε αυτή τη συνταγή, που δεν είναι ακριβής αναπαραγωγή της παραδοσιακής, αλλά περισσότερο μια δική μου ερμηνεία αυτής, φτιάχνω ένα πιάτο που είναι το λιγότερο συγκονιστικό μέσα στην απλότητά του και πολύ πολύ υγιεινό. Δίνοντας λοιπόν μια πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση στο μαγείρεμα πρασινάδας, σήμερα πάμε σούπερ μάρκετ για να αγοράσουμε χόρτα και σπανάκι!



ΥΛΙΚΑ:
(για 6 άτομα)

2 κιλά χόρτα ήμερα
1 κιλό σπανάκι (πάρτε και κατεψυγμένο είναι ok)
1 μεγάλο ματσάκι άνηθο
3 ξερά κρεμμύδια
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
4 σκελίδες σκόρδο
1 Passata ντομάτας (τη μεγάλη συσκευασία)
1 συσκευασία ντομάτα κονκασέ
1/2 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
1 κ.γ. μιξ 4 πιπέρια
2 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γ. κανέλλα
1/2 κ.σ. μιξ 7 μπαχαρικά
1 ζελέ βοδινού Knorr
αλάτι μόνο κατά προτίμηση


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Πλένουμε και καθαρίζουμε τα χόρτα.

Τα στραγγίζουμε πολύ καλά.


Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα σωτάρουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να γυαλίσουν.

Ρίχνουμε μέσα τα χόρτα, το σπανάκι και τον άνηθο και περιμένουμε να μαραθούν και να πιούν τα υγρά τους.

Θα σας πάρει περίπου 10' σε δυνατή φωτιά να φτάσετε στο σημείο να αρχίσουν τα χόρτα να τσιγαρίζονται στο λαδάκι. (αφού δηλαδή "πιούν" το νερό που θα βγάλουν)

Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε μέσα το ζελεδάκι ζωμού βοδινού.

Ανακατεύουμε και ρίχνουμε, μόλις διαλυθεί το ζελεδάκι την πασάτα και τη ντομάτα κονκασέ. (μπορείτε να βάλετε και φρέσκια ντομάτα εννοείται, αλλά για οικονομία χρόνου προτείνω τη συσκευασμένη)

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλή, και αφήνουμε τα χόρτα να μαγειρευτούν, μέχρι να έχουν πιεί τα υγρά τους.

Προσθέτουμε νερό μόνο αν χρειαστεί.

Το ίδιο ισχύει και για το αλάτι, καθώς το ζελε ζωμού έχει αλάτι αρκετό από μόνο του.

Σε περίπου 30΄ κατά προσέγγιση το φαγητό είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Tip: Αν μπορείτε να βρείτε πιο πικάντικα χόρτα, το πιάτο σας θα "αλλάξει κατηγορία". Σας προτείνω να δοκιμάσετε αυτό το πιάτο βάζοντας μέσα σταμναγκάθι, στύφνο που είναι λίγο πιο πικρούτσικα χόρτα και φυσικά με πολύ ενδιαφέρουσα γεύση. Για όσους δεν είναι συνηθισμένοι στη γεύση του πικρού χόρτου (όπως τα πιτσιρίκια) η επιλογή για γλυκά χόρτα και σπανάκι, αλλά και βλήτα είναι πιο ασφαλής επιλογη για αρχή.


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου