H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Συνταγή για Ρολλό με Μερέντα

Πανεύκολο γλυκό που θα ξετρελλάνει μικρούς και μεγάλους στο σπίτι.
Το τέλειο συνοδευτικό για τσάϊ και καφέ.
Μπορείτε να το έχετε έτοιμο μέσα σε 1 ώρα.
Πάμε να δούμε τί υλικά θα χρειαστούμε;





ΥΛΙΚΑ:

Για το παντεσπάνι:
Ένα ταψάκι διαστάσεων 30 επί 40 εκατοστά
140γρ. ζάχαρη άχνη + 1 κ.σ. επιπλέον
100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 αυγά βιολογικά μέτρια
10γρ. μέλι θυμαρίσιο
2 βαννίλιες
ελάχιστο αλάτι

Για τη γέμιση:

350γρ. Μερέντα

Για το σερβίρισμα:

Ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.

Σε ένα μίξερ χτυπάμε τους κρόκους, μαζί με το μέλι, τη ζάχαρη και τις βαννίλιες για περίπου ενάμιση λεπτό.

Χωριστά, χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με μια κ.σ. άχνη ζάχαρη και λίγο αλάτι στη μύτη του κ.γ. ώστε να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα.

Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, πολύ προσεκτικά ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, το μείγμα του μίξερ με τη μαρέγκα. (προσοχή, όχι γρήγορες κινήσεις, όχι με μίξερ ή pimmer γιατί πρέπει το μείγμα μας να διατηρήσει αέρα μέσα του, μέσω της μαρέγκας που έχουμε φτιάξει για να είναι αφράτο το αποτέλεσμα).

Ρίχνουμε κατόπιν κοσκινισμένο το αλεύρι μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.

Σε μια λαμαρίνα ή ταψάκι 30x40 στρώνουμε μια λαδόκολλα (baking paper) πάνω στην οποία θα απλώσουμε  το μείγμα μας ομοιόμορφα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, να απλωθεί στο ίδιο πάχος παντού σαν να απλώνουμε ένα σεντόνι !!!!!!
(ουσιαστικά φτίαχνουμε ένα εύπλαστο παντεσπάνι, το οποίο στη συνέχεια θα καλυφθεί με τη σειρά του από τη νουτέλλα και θα το ρολλάρουμε για να σχηματίσουμε το γλυκάκι μας!!!!)

Ψήνουμε για 6΄-7' σε προθεσμένο φούρνο στους 220.

Προσέξτε! Δεν θέλουμε να παραψηθεί και δεν θέλουμε να ροδίσει.

Το βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε τη λαδόκολλα με το παντεσπάνι από το ταψάκι και την τοποθετούμε προσεκτικά πάνω σε μια κρύα επιφάνεια (στον πάγκο της κουζίνας για παράδειγμα) και το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Στη συνέχεια το καλύπτουμε από πάνω με διαφανή μεμβράνη για 1 ώρα περίπου, μέχρι να παγώσει δηλαδή, ώστε με τη ζέστη που ήδη έχει το παντεσπάνι να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι υδρατμοί που θα μας το μαλακώσουν για να το διαχειριστούμε στη συνέχεια.

Μόλις έχει πάρει θερμοκρασία δωματίου, με πολλή προσοχή αφαιρούμε τη διαφανή μεμβράνη και με ένα πινέλο αφαιρούμε την άχνη ζάχαρη που δεν έχει απορροφηθεί από το παντεσπάνι.

Βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα τη μερέντα για να γίνει εύκολη στο άπλωμα. (Ή σε μπέν μαρί για ελάχιστο χρόνο αν δεν έχετε φούρνο μικροκυμάτων)

Στη συνέχεια με τη βοήθεια μιας σπάτουλας του απλώνουμε τη μερέντα να το καλύψει πλήρως.

Με λεπτές κινήσεις, σιγά σιγά το ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα και αρχίζουμε να το τυλίγουμε σε ρολλο (θα διαπιστώσετε πως η υγρασία που έχει σας βοηθάει να γίνει εύκολα χωρίς να σπάσει το ρολλάρισμα του γλυκού)

Το τυλίγουμε σαν "λουκάνικο" μέσα σε αλουμινόχαρτο και το βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο ώστε όταν κόψουμε το γλυκό μας να μείνει συμπαγές.

Σερβίρεται ολόκληρο ή σε φέτες, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.

 
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου