H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Κουνελάκι με σάλτσα δενδρολίβανου και βουτυράτες πατάτες

Το κουνέλι, και ιδεολογικώς μόνο δεν μπορώ να το φάω, τέλος! Τα αγάπαω, τα συμπαθώ αλλά..... τι να πω.. την κάνω την αμαρτία μου... τα μαγειρεύω πού και πού...! Τη συνταγή αυτή την έφαγε ο άντρας μου για πρώτη φορά πέρσι σε μια εκπληκτική ταβέρνα στη Σύρο, στον Σαν Μιχάλη (ομώνυμη) και ξετρελλάθηκε. Η δική μου εκδοχή είναι αυτή που σας παρουσιάζω σήμερα... με απέραντες τύψεις για τα χνουδωτά πλασματάκια....








ΥΛΙΚΑ:
(για 6 άτομα)
1.5 kg πατάτες
1 μεγάλο κουνέλι σε μερίδες
4 κλωνάρια φρέσκο δενδρολίβανο
1 ποτ. κρασί λευκό
αλάτι
μιξ 4 πιπέρια
1 ποτ. κρασί ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο
1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. γλυκειά μουστάρδα (όχι πικάντικη)
1 κρέμα γάλακτος
4 σκελίδες σκόρδο

για τις πατάτες:
1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
3 κ.σ. βούτυρο (προτιμώ President για αυτή τη συνταγή)

4 κλωνάρια φρέσκο δενδρολίβανο
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. σκόνη σκόρδο ή 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
για το μαρινάρισμα του κουνελιού:
κρασί λευκό
πιπέρι
δενδρολίβανο
κρεμμύδι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας κόψει μεριδούλες το κουνέλι.

Το πλένουμε σε άφθονο νερό και κατόπιν, το βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό βρύσης και τα υλίκά μαριναρίματος για τουλάχιστον 2 ώρες.

Εν τω μεταξύ:

Ετοιμάζουμε τις πατάτες φούρνου.

Τις κόβουμε σε μεγάλα κυβάκια για να συνοδεύουν πιο αρμονικά το κουνέλι και τις βάζουμε στο ταψί πασπαλίζοντας με αλάτι, μιξ 4 πιπέρια, σκόνη σκόρδο, φύλλα από φρέσκο δενδρολίβανο, ελαίολαδο έξτρα παρθένο και το βούτυρο. Ρίχνουμε το χυμό 1 λεμονιού και αφού προσθέσουμε καυτό νερό ίσα να τις σκεπάζει τις βάζουμε στο φούρνο να γίνουνε χρυσαφιές. Περίπου 1 ώρα κ 20' θα χρειαστείτε στους 180-200.

Στη συνέχεια, αφαιρούμε το κουνέλι από το μαρινάρισμα και το στραγγίζουμε πολύ καλά.

Πασπαλίζουμε το κουνέλι με αλάτι και μιξ 4 πιπέρια, και στη συνέχεια το περνάμε από αλεύρι να σκεπαστεί καλά καλά το κάθε κομμάτι.

Το τινάζουμε από το περιττό αλεύρι και σε μια πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο μαζί με τις σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες και το κρεμμύδι κομμένο σε χοντρά κομμάτια.

Ρίχνουμε μέσα 3-4 κλωνάρια δενδρολίβανο και αφήνουμε το λάδι να κάψει (2-3 σε μεγάλη θερμοκρασία).

Ρίχνουμε μέσα το κουνέλι και αμέσως χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μην μας κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.

Γυρνάμε τα κομμάτια κουνελιού από όλες τις πλευρές να ροδοκοκκινήσουν και μόλις έχουν χρυσίσει, σβήνουμε με το λευκό κρασί.

Προσθέτουμε καυτό νερό από τον βραστήρα, ίσα να σκεπάζεται το κρέας, και χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά παράλληλα σκεπάζοντας με το καπάκι την κατσαρόλα μας.

Αφήνουμε το κουνέλι περίπου 1 ώρα σε πολύ χαμηλή φωτιά, και όταν είναι έτοιμο, του ρίχνουμε μέσα στο ζουμί τη μουστάρδα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι η σάλτσα να δέσει.

Σερβίρουμε με τις πατάτες φούρνου και συνοδεύουμε με παγωμένο λευκό κρασί.





ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου