H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Μανιτάρια Portobello γεμιστά με κιμά

Τα μανιτάρια είναι από τα πιο αγαπημένα μου εδέσματα. Αγαπώ να τα χρησιμοποιώ σε όλες τους τις εκδοχές, σε σάλτσα, σε σαλάτα, σαν ορεκτικό.
Ενθουσιάστε τους καλεσμένους σας και γεμίστε τον ουρανίσκο σας με την πλούσια γεύση τους.
Η συνταγή που σας προτείνω είναι γρήγορη και εύκολη!



ΥΛΙΚΑ:
(για 6 άτομα)

6 μεγάλα μανιτάρια Portobello

για τον κιμά:
500γρ. κιμά μοσχαρίσιο άπαχο
1 μικρή passata ντομάτας
1 κ.σ. κουκουνάρι
1 κ.γ. μιξ 4 πιπέρια
1 κ.γ. ζάχαρη
ελάχιστο αλάτι
1 ξύλο καννέλας
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γ. σκόνη κανέλλα
στη μύτη του κ.γ. σκόνη γαρύφαλλο
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
1/2 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
150γρ. μπέϊκον
100γρ. gouda τριμμένο
100γρ. cheddar τριμμένο
λίγο βραστό νερό

Για τον πουρέ:
1 κ.σ. βούτυρο
λίγο μοσχοκάρυδο
2 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
1/2 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες
λίγο αλάτι
6 πατάτες μέτριες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατόνερο.

Πλένουμε τα μανιτάρια και τα καθαρίζουμε, αφαιρώντας των εξωτερικό φλοιό, τα σκάβουμε λιγάκι (με κουταλάκι γλυκού και με προσοχή για να μην τα σπάσουμε και αφαιρούμε το κοτσανάκι τους.

Τα κοτσανάκια και όση γέμιση από τα μανιτάρια αφαιρέσουμε με το κουταλάκι του γλυκού τα πλένουμε καλά και τα κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κουκουνάρια, το πολτοποιημένο σκόρδο και τα ψιλοκομμένα κοτσανάκια των μανιταριών.

Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τον κιμά και τον λιανίζουμε.

Τσιγαρίζουμε περίπου 10' σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Ρίχνουμε το μπέϊκον στο τηγάνια ανακατεύοντας συνέχεια.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του ματιού και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, ελάχιστο αλάτι, την πασσάτα ντομάτας και λίγο βραστό νερό.

Σε μέτρια θερμοκρασία ετοιμάζουμε τον κιμά που θα χρειαστεί περίπου 30'  για να ψηθεί.

Αποσύρουμε τον κιμά όταν έχει ψηθεί και τον αφήνουμε να κρυώσει και να πιει τα υγρά του.

Όταν έχει κρυώσει τον ανακατεύουμε με το Gouda και το Cheddar τριμμένα.

Εν τω μεταξύ έχουν βράσει οι πατάτες και τις κάνουμε πουρέ.

Στην κατσαρόλα που έχουν βράσει οι πατάτες τις πολτοποιούμε, ρίχνουμε το βούτυρο ανακατεύοντας ζωηρά, το γάλα, το μοσχοκάρυδο και την παρμεζάνα.

Σε ένα πυρέξ, ελαφρά βουτυρωμένο, βάζουμε τα μανιτάρια μας.

Σε κάθε μανιτάρι σερβίρουμε κιμά  και από πάνω βάζουμε πουρέ.

Πασπαλίζουμε με τυρί της αρεσκείας μας. (προτιμήστε συνδυασμό Gouda και Cheddar)

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 30'.

Δοκιμάστε να τα σεβίρετε  βάζοντας δίπλα με μια μπαλίτσα από sour cream ή γιαούρτι πλήρες και σχοινόπρασο.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου