ΥΛΙΚΑ:
(για περιπου 70 κομμάτια)
Για τη ζύμη:
500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 ποτ. χλιαρό νερό
1/3 ποτ. νερού ελαιόλαδο έξτρα παρθένο ή ηλιέλαιο
2 κ.σ. ανθόνερο
ελάχιστο αλάτι
Για τη γέμιση:
250γρ. αμύγδαλα με το φλούδι
1/2 ποτ. νερού ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. "σμυρνιό"
3 κ.σ ανθόνερο
Για το σιρόπι:
2 ποτ. νερού ζάχαρη
2 ποτ. νερού νερό
1 κ.γ. χυμό λεμόνι
2 ξύλο κανέλας
λίγες σταγόνες λεμόνι
φλούδα πορτοκαλιού
Για το τηγάνισμα:
Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο για το τηγάνισμα
Φλούδες για το πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Φτιάχνουμε το σιρόπι μας. Θα πρέπει να είναι κρύο όταν θα σιροπιάσουμε τα δάχτυλα.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη μας.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και φτιάχνουμε μια ζύμη την οποία αφήνουμε να ξεκουραστεί μιση ώρα.
Ανοίγουμε σε πολύ λεπτό φύλλο.
Χωρίζουμε σε λωρίδες τη ζύμη μας.
Γεμίζουμε κάθε λωρίδα της ζύμης με 1 κουτ. του γλυκού από τη γέμιση:
Ψήνουμε για 15' στους 170 σε προθερμασμένο φούρνο τα αμύγδαλα με το φλούδι.
Τα βάζουμε σε μια σακούλα και με τον πλάστη τα σπάμε σε χοντρά κομμάτια.
Σε λεκάνη τα ανακατεύουμε με την άχνη ζάχαρη και το μυρωδικό (Σμυρνιό).
Με ένα πιρουνάκι, κλείνουμε τη λωρίδα του φύλου σφραγίζοντας από την μια και την άλλη πλευρά, σχηματίζοντας έτσι ένα "δάχτυλο". Συνεχίζουμε μέχρι να μας τελειώσει η γέμιση. Αν περισσέψει ζύμη, μπορούμε να τα φτιάξουμε σαν pancakes ζαχαρωμένα και με κανέλλα.
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε ελάχιστα σε μια απορροφητική πετσέτα (1-2 λεπτά γιατί πρέπει να είναι καυτά όταν θα μπουν στο σιρόπι).
Κατόπιν τα βουτάμε με μια τρυπητή κουτάλα στο σιρόπι. Αποσύρουμε.
Τα αφήνουμε σε ένα τρυπητό τουλάχιστον μισή ώρα να στραγγίσουν από τα σιρόπια πριν τα σερβίρουμε.
Τα στολίζουμε σε μια πιατέλα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε από πάνω με άχνη ζάχαρη ή λίγη κανέλλα και τριμμένο καρύδι.
Για να τα διατηρήσουμε, τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και φυλάσσονται εκτός ψυγείου.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου