Μετά από απαίτηση του κοινού :) μια συνταγή για Κυριακάτικο τραπέζι.
Σημείωση: Μην το δοκιμάσετε αν δεν έχετε τριμμένο μπαχάρι !
ΥΛΙΚΑ:
(για 6 άτομα περίπου)
1,5 kg μοσχάρι ποντίκι σε μερίδες
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
6 ώριμες ντοματες
2 κ.σ. ντομάτα πελτέ
1 1/2 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
400γρ. κριθαράκι χοντρό
1 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
1/2 κ.γ. κανέλλα
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. ζάχαρη
αλάτι
μιξ 4 πιπέρια
κεφαλοτύρι για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε καλά.
Το κόβουμε σε μερίδες (2 κομμάτια ανά άτομο)
Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμυδι με το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε μέσα το κρέας και το τσιγαρίζουμε και αυτό για 5'.
Συμπληρώνουμε λίγο καυτό νερό και για 10', το ξαφρίζουμε.
Προσθέτουμε κατόπιν την ντομάτα αναμεμειγμένη με τον πελτέ, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά.
Αφήνουμε να σιγοβράσει για 40΄ σε μέτρια θερμοκρασία.
Αδειάζουμε την κατσαρόλα μέσα σε ένα ταψί και ψήνουμε το φαγητό, καλυμμένο από πάνω με αλουμινόχαρτο στους 200 για 1 1/2 ώρα.
Ξεσκεπάζουμε το ταψί από το αλουμινόχαρτο και ρίχνουμε μέσα το κριθαράκι, προσθέτωντας περίπου 1lt καυτό νερό που θα έχουμε βράσει στον βραστήρα. Ανακατεύουμε 2-3 φορές για να μην κολλήσει το κριθαράκι.
Σε περίπου 25' θα είναι έτοιμο.
Για να πρωτοτυπήσετε μπορείτε να χωρίσετε τις μεριδούλες σας σε μικρά πήλινα και είτε να πασπαλίσετε από πάνω κεφαλοτύρι (το οποίο θα σχηματίζει κρούστα) ή να ρίξετε μερικούς κύβους φέτας οι οποίοι θα λιώσουν και θα έχετε εξίσου ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Σημείωση: Μην το δοκιμάσετε αν δεν έχετε τριμμένο μπαχάρι !
ΥΛΙΚΑ:
(για 6 άτομα περίπου)
1,5 kg μοσχάρι ποντίκι σε μερίδες
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
6 ώριμες ντοματες
2 κ.σ. ντομάτα πελτέ
1 1/2 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
400γρ. κριθαράκι χοντρό
1 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
1/2 κ.γ. κανέλλα
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. ζάχαρη
αλάτι
μιξ 4 πιπέρια
κεφαλοτύρι για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε καλά.
Το κόβουμε σε μερίδες (2 κομμάτια ανά άτομο)
Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμυδι με το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε μέσα το κρέας και το τσιγαρίζουμε και αυτό για 5'.
Συμπληρώνουμε λίγο καυτό νερό και για 10', το ξαφρίζουμε.
Προσθέτουμε κατόπιν την ντομάτα αναμεμειγμένη με τον πελτέ, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά.
Αφήνουμε να σιγοβράσει για 40΄ σε μέτρια θερμοκρασία.
Αδειάζουμε την κατσαρόλα μέσα σε ένα ταψί και ψήνουμε το φαγητό, καλυμμένο από πάνω με αλουμινόχαρτο στους 200 για 1 1/2 ώρα.
Ξεσκεπάζουμε το ταψί από το αλουμινόχαρτο και ρίχνουμε μέσα το κριθαράκι, προσθέτωντας περίπου 1lt καυτό νερό που θα έχουμε βράσει στον βραστήρα. Ανακατεύουμε 2-3 φορές για να μην κολλήσει το κριθαράκι.
Σε περίπου 25' θα είναι έτοιμο.
Για να πρωτοτυπήσετε μπορείτε να χωρίσετε τις μεριδούλες σας σε μικρά πήλινα και είτε να πασπαλίσετε από πάνω κεφαλοτύρι (το οποίο θα σχηματίζει κρούστα) ή να ρίξετε μερικούς κύβους φέτας οι οποίοι θα λιώσουν και θα έχετε εξίσου ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου