Για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι από τα γλυκά που προσωπικά μιλώντας, είναι μέσα στις προτιμήσεις μου. Και αυτό, μάλλον, γιατί μπορεί ανά το παρελθόν, και πριν ασχοληθώ επισταμένα με την κουζίνα, δεν μπορώ να ομολογήσω ότι το έχω ευχαριστηθεί στην πλειοψηφία των φορών που το έχω φάει έξω. Κάποια στιγμή, και σαν αγαπημένο γλυκό του συζύγου μου, άρχισα να το φτιάχνω και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία. Το γιατί: πρόσεξα τα υλικά, διάλεξα το βούτυρο, ασχολήθηκα με το γλυκό φύλλο φύλλο και πειραματίστηκα με αρώματα. Αποτέλεσμα, όμορφο, ιδιαίτερο χωρίς όμως να απομακρύνομαι από την παραδοσιακή γεύση. Το γαλακτομπούρεκό μου έχει γενικά περάσει τις εξετάσεις. Δοκιμάστε το !
ΥΛΙΚΑ:
1 συσκευασία φύλλο λεπτό για γλυκά
1 lt γάλα
1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
2 βανίλιες
3 αυγά βιολογικά
1 1/2 φλ. τσαγίού ζάχαρη
4 κ.σ. βούτυρο αγελάδας (προτιμώ Lurpak)
5-6 σταγόνες άρωμα πορτοκολιού
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
για το άλλειμμα των φύλλων:
400γρ. βούτυρο για το άλλειμμα (προτιμώ Lurpak)
1 αυγό
1/2 ποτ. γάλα
για το σιρόπι:
3 ποτ. ζάχαρη
2 ποτ. νερό
φλούδα ενός πορτοκαλιού
2 ξυλάκια καννέλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή θερμοκρασία και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο ανακατεύοντας υπομονετικά να λειώσει.
Χτυπάμε εν τω μεταξύ τα αυγά και σιγά σιγά τα ρίχνουμε μέσα στο γάλα ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα μας.
Την αποσύρουμε από τη φωτιά και τη βάζουμε, αν μπορούμε, σε μπεν μαρί παγωμένου νερού να παγώσει σχετικά.
Της ρίχνουμε απο πάνω μια μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα, όσο θα φτιάχνουμε τα φύλλα.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο για το βουτύρωμα των φύλλων σε ένα κατσαρόλι.
Βουτυρώνουμε το ταψί, και σε κάθε μα κάθε ένα φύλλο, βάζουμε βούτυρο. Τα στρώνουμε δε, σταυρωτά και αφήνουμε να κρέμονται τα περισσεύματα γύρω γύρω από το ταψί.
Μόλις έχουμε βάλει τα μισά φύλλα της συσκευασίας, ρίχνουμε την κρέμα.
Σκεπάζουμε με τα φύλλα που περισσεύουν, και συνεχίζουμε να βάζουμε από πάνω, τα υπόλοιπα φύλλα, πάντα βουτυρώνοντάς τα, ένα ένα.
Όταν τελειώσουμε, ρίχνουμε πάνω απο το τελευταίο φύλλο , λίγο γάλα με αυγό χτυπημένα και αλείφουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 για 45'.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, ρίχνοντας μέσα και φλούδες από πορτοκάλι μαζί με το ξύλλο καννέλας.
Όταν το βγάλουμε, το αφήνουμε να κρυώσει, και το σιροπιάζουμε, με το σιρόπι να είναι καυτό.
Το αφήνουμε να πιεί το σιρόπι, και το σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο καννελίτσα.
ΥΛΙΚΑ:
1 συσκευασία φύλλο λεπτό για γλυκά
1 lt γάλα
1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
2 βανίλιες
3 αυγά βιολογικά
1 1/2 φλ. τσαγίού ζάχαρη
4 κ.σ. βούτυρο αγελάδας (προτιμώ Lurpak)
5-6 σταγόνες άρωμα πορτοκολιού
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
για το άλλειμμα των φύλλων:
400γρ. βούτυρο για το άλλειμμα (προτιμώ Lurpak)
1 αυγό
1/2 ποτ. γάλα
για το σιρόπι:
3 ποτ. ζάχαρη
2 ποτ. νερό
φλούδα ενός πορτοκαλιού
2 ξυλάκια καννέλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή θερμοκρασία και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο ανακατεύοντας υπομονετικά να λειώσει.
Χτυπάμε εν τω μεταξύ τα αυγά και σιγά σιγά τα ρίχνουμε μέσα στο γάλα ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα μας.
Την αποσύρουμε από τη φωτιά και τη βάζουμε, αν μπορούμε, σε μπεν μαρί παγωμένου νερού να παγώσει σχετικά.
Της ρίχνουμε απο πάνω μια μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα, όσο θα φτιάχνουμε τα φύλλα.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο για το βουτύρωμα των φύλλων σε ένα κατσαρόλι.
Βουτυρώνουμε το ταψί, και σε κάθε μα κάθε ένα φύλλο, βάζουμε βούτυρο. Τα στρώνουμε δε, σταυρωτά και αφήνουμε να κρέμονται τα περισσεύματα γύρω γύρω από το ταψί.
Μόλις έχουμε βάλει τα μισά φύλλα της συσκευασίας, ρίχνουμε την κρέμα.
Σκεπάζουμε με τα φύλλα που περισσεύουν, και συνεχίζουμε να βάζουμε από πάνω, τα υπόλοιπα φύλλα, πάντα βουτυρώνοντάς τα, ένα ένα.
Όταν τελειώσουμε, ρίχνουμε πάνω απο το τελευταίο φύλλο , λίγο γάλα με αυγό χτυπημένα και αλείφουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 για 45'.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, ρίχνοντας μέσα και φλούδες από πορτοκάλι μαζί με το ξύλλο καννέλας.
Όταν το βγάλουμε, το αφήνουμε να κρυώσει, και το σιροπιάζουμε, με το σιρόπι να είναι καυτό.
Το αφήνουμε να πιεί το σιρόπι, και το σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο καννελίτσα.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου