H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Ιμάμ Μπαϊλντί

"Το ιμάμ μπαϊλντί (İmam bayıldı )είναι συνταγή της τουρκικής κουζίνας το οποίο επίσης παρασκευάζεται στην Ελληνική, στη Βουλγαρική και την Αλβανική κουζίνα.
Το όνομά του σημαίνει κυριολεκτικά «ο Ιμάμης λιποθύμησε» επειδή, σύμφωνα με το μύθο γύρω από το φαΐ αυτό, ένας ιμάμης που το δοκίμασε για πρώτη φορά, έχασε τις αισθήσεις του..." (http://www.wikipedia.com)/

Όπως και να 'χει είναι μια πολύ νόστιμη νηστίσιμη συνταγή, εύκολη στην προετοιμασία της, αλλά προσοχή στη βαρυστομαχιά που παραμονεύει...







ΥΛΙΚΑ:

1kg μελιτσάνες φλάσκες
4-5 ώριμες ντομάτες βιολογικές
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
2 ματσάκια μαϊντανό
6 σκελίδες σκόρδο
2 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
αλάτι
μιξ 4 πιπέρια

(προαιρετικά: 3 πιπεριές φλωρίνης πράσινες)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε καλά τις μελιτσάνε και τους κόβουμε το κοτσάνι.

Κατόπιν, τις κόβουμε στη μέση, και τις χαράσουμε ελαφρά στο κέντρο, χωρίς να τις κόψουμε σε βάθος.

Τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό για 20' και κατόπιν τις στραγγίζουμε και τις σφουγγίζουμε.

Σε ένα τηγάνι, τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν.

Τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και κατόπιν, ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Κόβουμε τις ντομάτες πολύ μικρά κυβάκια, όπως επίσης τα κρεμμύδια, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και φιλετάρουμε τα σκόρδα. Όλα αυτά τα ανακατεύουμε μεταξύ τους, ρίχνουμε το 1 ποτ. κρασί ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε καλά.

Σε κάθε μία μελιτσάνα, με ένα κουτάλι, ανοίγουμε γουβίτσα στη σάρκα και πασπαλίζουμε με πίπερι,  και κατόπιν γεμίζουμε με το το μείγμα.

Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί (με το άλλο ποτ. κρασί) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα.



ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου