ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό μοσχαρίσιο φιλέτο
250γρ. μανιτάρια porcini μουλιασμένα
2 ξερά κρεμμύδια
6 σκελίδες σκόρδου
1 ποτ. κρασιού λευκό ξερό κρασί (προτείνω Πελοποννησιακό Οίνο)
μιξ 4 πιπέρια
αλάτι
1 ζελέ συμπυκνωμένου ζωμού κοτόπουλου
3 κ.σ. βούτυρο (προτείνω Lurpak αλατισμένο)
1 κ.σ. κορνφλάουερ
1 φύλλο σφολιάτας έτοιμο
3 αυγά για άλειμμα της σφολιάτας
βούτυρο για το άλλειμμα του ταψιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε το φιλέτο και το στεγνώνουμε.
Μουλιάζουμε τα μανιτάρια μας για 20'. Τα ψιλοκόβουμε.
Σε ένα πλακί, ρίχνουμε το βούτυρο, σε μέτρια φωτιά τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο πολτοποιημένο.
Βάζουμε μέσα στο φιλέτο και το θωρακίζουμε περίπου 3-4.
Σβήνουμε με το κρασί και αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε 2 ποτ. νερού βραστό νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Το αφήνουμε περίπου 1 ώρα, προσθέτωντας τα μανιτάρια στα τελευταία 20 λεπτά.
Αφαιρούμε το φιλέτο και "δένουμε" τη σάλτσα μας με το κορνφλάουερ.
Αποσύρουμε από το μάτι.
Μπορούμε είτε να χωρίσουμε το φιλέτο σε μερίδες, είτε να το ψήσουμε ως ενιαίο κομμάτι.
Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας και τοποθετούμε πρώτα μια στρώση τη σάλτσα μανιταριών, η οποία δεν πρέπει επουδενί να είναι υδαρής (με ζουμιά).
Τοποθετούμε το φιλέτο, το περνάμε με αυγό και κλείνουμε τη σφολιάτα.
Χαράζουμε ελαφρά τη σφολιάτα σε διάφορα σημεία δημιουργώντας σχέδιο. Αν θέλετε κρατήστε από το δεύτερο φύλλο σφολιάτας λωρίδες και σχηματίστε σχέδια πχ. διασταυρώμενες λωρίδες.
Η πλευρά στην οποία έχει τη "ραφή" η σφολιάτα θα τοποθετηθεί από κάτω, για να μην μας ανοίξει.
Με τα χέρια σας, διασφαλίστε ότι υπάρχει καλή επαφή της σφολιάτας με το κρέας, ώστε να μην υπάρχει η περίπτωση να έχει παγιδευτεί αέρας που θα μας φουσκώσει τη σφολιάτα αφήνοντας κενό.
Την τοποθετούμε σε ένα ταψί που θα έχουμε βουτυρώσει ή πάνω σε λαδόκολλα. (προτιμώ σε βουτυρωμένο ταψί).
Αλείφουμε με ένα πινέλο όλη την εμφανή επιφάνεια της σφολιάτας με αυγό.
Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 20' λεπτά.
Βγάζουμε από το ψυγείο και πάλι την περνάμε με αυγό.
Ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170.
Βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε.
Κόβουμε σε φέτες των 4 εκατοστών περίπου με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι προσεκτικά να μην διαλύσουμε την σφολιάτα περιμετρικά.
Σερβίρουμε με πατάτες φούρνου και σπαράγγια στον ατμό ή αρακά στον ατμό.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου