H Μαρουλίτα αγαπάει τη μαγειρική και της αρέσει να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους είναι γύρω της. Το βασίλειό της είναι η μικρή της κουζίνα. Μαζί σας θα μοιράζεται όσα ανακαλύπτει μέσα εκεί...

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Ζαμπονοτυρόπιτα Καταΐφι

Ακούγεται περίπλοκο; Μήπως ασυνήθιστο; Σας διαβεβαιώ πώς είναι πεντανόστιμο, είναι πανεύκολο στην προετοιμασία, θα κερδίσετε τις εντυπώσεις με ελάχιστο κόπο (για τη μέση εργαζόμενη οικοδέσποινα που δεν μπορεί να διαθέσει χρόνο για τα τραπέζια της αλλά θέλει να κάνει και το "κομμάτι" της...) και δεν θα σας διαψεύσει, λοιπόν, μέρες που είναι σε κανένα τραπέζωμα.... Για όσους από εμάς πρώτο βάζουν τον ουρανίσκο τους και μετά τους άλλους, ετοιμαστείτε για γαστριμαργική εμπειρία....
Τέλος να προειδοποιήσω..: δυστυχώς πρόκειται για θερμιδική βόμβα μεγατόνων!!!!!






ΥΛΙΚΑ:

1 συσκευασία κατεψυγμένο φύλλο καταΐφι
500 γρ. ανάμεικτα γλυκά ελληνικά τυριά (κασέρι, γλυκιές γραβιέρες... αυτοσχεδιάστε)
250γρ. ζαμπόν
500γρ. βούτυρο (προτιμώ LURPAK)
750ml κρέμα γάλακτος
300ml περίπου γάλα
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αυγά
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο

λίγο βούτυρο για το πυρέξ


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ.

Ξεπαγώνουμε το καταΐφι.

Το χωρίζουμε στη μέση και το κόβουμε σε λωρίδες (συνήθως είναι σε μορφή πλεξούδας γιαυτό το λέω).

Απλώνουμε ομοιόμορφα το μισό καταΐφι να καλύψει όλο τον πάτο του πυρέξ.

Λειώνουμε τα 250γρ. βούτυρο και περιχύνουμε το καταΐφι.

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα τυριά της αρεσκείας μας, τα αυγά, 500ml κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο και το ζαμπόν ψιλοκομμένο.

Ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός και κατόπιν ρίχνουμε και το αλεύρι.

Ανακατεύουμε καλά.

Στρώνουμε ομοιόμορφα με τη βοήθεια μιας κουτάλας, πάνω από τη βάση του καταΐφιού στο πυρέξ,  το μείγμα της γέμισης.

Από πάνω βάζουμε το υπόλοιπο καταΐφι, το οποίο επίσης έχουμε κόψει και "ξάσει" για να το στρώσουμε ομοιόμορφα.

Με προσοχή και ήρεμες κινήσεις πιέζουμε το καταΐφι μας προς τα κάτω σε όλη του την επιφάνεια.

Περιχύνουμε με τα υπόλοιπα 250γρ. λειωμένο βούτυρο, κατόπιν τα 250ml κρέμα γάλακτος και, τέλος, το γάλα ώστε να έχει πάει σε όλη την επιφάνεια του πυρέξ μας υγρό.

Αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 4 ώρες πριν το ψήσουμε.

Εγώ συνήθως το φτιάχνω από το προηγούμενο βράδυ και το ψήνω 1 ώρα πριν έρθουν οι καλεσμένοι μου.

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 μέχρι να ροδίσει (περίπου 45')

Πριν το σερβίρουμε το αφήνουμε να "σταθεί" τουλάχιστον μισή ώρα.

Tip: Σε αυτή τη συνταγή δεν υπάρχει σωστό ή λάθος όσον αφορά στα τυριά.
Μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε στις επιλογές σας: για παράδειγμα να συνδυάσετε γλυκά ελληνικά τυριά με φέτα και ανθότυρο, ή να κινηθείτε σε επιλογές με philadelphia και μιξ φέτας με κεφαλογραβιέρα. Οι επιλογές είναι πάντα δικές σας και σωστό είναι ότι είναι γευστικό στον ουρανίσκο σας και αρέσει στην οικογένειά σας.


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου