Πολύ ωραίο πιάτο για όσους θέλουν τον μεζέ αλλά θέλουν να αποφύγουν το κρέας οιασδήποτε μορφής. Καθόλου αθώο σε θερμίδες, μα κολασμένο σε γεύση. Ιδανικό, αν θέλετε να έχετε πιο ανάλαφρο στομάχι ακόμα και μετά από ένα μεγάλο κομμάτι παστίτσιου.....
ΥΛΙΚΑ:
(για 8 μεγάλες μερίδες)
400γρ. μανιτάρια φρέσκα ελληνικά
2 ξερά κρεμμύδια
1 πιπεριά φλωρίνης πράσινη
1 πιπεριές φλωρίνης κόκκινες
1 μελιτζάνα φλάσκα
1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κολοκύθια
2 καρότα
4 σκελίδες σκόρδο
1 ξύλο κανέλλας
1 κουτάκι passata ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
1/2 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
300γρ. παρμεζάνα τριμμένη
1 συσκευσία πέννες
λίγο βούτυρο για το ταψί
Υλικά για τη μπεσαμέλ:
1 λίτρο γάλα (πάρτε με λιγότερη λακτόζη που είναι πιο εύπεπτο)
3 κ. σ. βούτυρο (προτιμώ President)
6 κ.σ. αλεύρι
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
3 κ.σ. παρμεζάνα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Φτιάχνουμε τη γέμιση:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά μας.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και πολτοποιούμε τις σκελίδες σκόρδου.
Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το καρόττο, τα κολοκύθια, τις πιπεριές και τα μανιτάρια.
Κόβουμε τη μελιτζάνα σε κυβάκια μικρά και τα βάζουμε με αλάτι μέσα σε ένα τρυπητό για τουλάχιστον 1 ώρα.
Κατόπιν ξεβγάζουμε τα κυβάκια μελιτζάνας από το αλάτι και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί πριν τα μαγειρέψουμε.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Πρώτα ρίχνουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι (5 ').
Κατόπιν ρίχνουμε μέσα τη μελιτζάνα. Ανακατεύουμε συνέχεια.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα καρότα, τα μανιτάρια τις πιπεριές και το κολοκύθι.
Θέλουμε να πάρουν όλα χρώμα, όχι να καούν.
Ρίχνουμε τέλος, μέσα και τον μαϊντανό.
Ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια μέσα θα μπει η πασσάτα, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ξύλο κανέλλας και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 40' να δέσει η σάλτσα χωρίς να προσθέσουμε υγρά.
Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ:
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει.΄
Στη συνέχεια με έναν αυγοδάρτη, και ανακατεύοντας συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι.
Σβήνουμε με το γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια να μην μας κολλήσει το μείγμα και κάνει κόμπους.
Ρίχνουμε μέσα ένα αυγό το οποίο έχει θερμοκρασία δωματίου και το έχουμε προηγουμένως χτυπήσει.
Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να δέσει.
Πασπαλίζουμε με το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο.
Ρίχνουμε τη παρμεζάνα, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις πέννες σε αλατισμένο νερό.
Στραγγίζουμε και τις αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Στρώνουμε το παστίτσιο:
Βουτυρώνουμε το ταψί.
Στρώνουμε τις μισές πέννες.
Πασπαλίζουμε με το ένα τρίτο της παρμεζάνας.
Στρώνουμε τα λαχανικά.
Πασπαλίζουμε με το ένα τρίτο της παρμεζάνας.
Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο από τις πέννες.
Πασπαλίζουμε με το ένα τρίτο της παρμεζάνας.
Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 για 45'.
Για να το σερβίρετε αφήστε το 30' έξω από το φούρνο για να "στέκεται".
ΥΛΙΚΑ:
(για 8 μεγάλες μερίδες)
400γρ. μανιτάρια φρέσκα ελληνικά
2 ξερά κρεμμύδια
1 πιπεριά φλωρίνης πράσινη
1 πιπεριές φλωρίνης κόκκινες
1 μελιτζάνα φλάσκα
1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κολοκύθια
2 καρότα
4 σκελίδες σκόρδο
1 ξύλο κανέλλας
1 κουτάκι passata ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
1/2 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
300γρ. παρμεζάνα τριμμένη
1 συσκευσία πέννες
λίγο βούτυρο για το ταψί
Υλικά για τη μπεσαμέλ:
1 λίτρο γάλα (πάρτε με λιγότερη λακτόζη που είναι πιο εύπεπτο)
3 κ. σ. βούτυρο (προτιμώ President)
6 κ.σ. αλεύρι
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
3 κ.σ. παρμεζάνα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Φτιάχνουμε τη γέμιση:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά μας.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και πολτοποιούμε τις σκελίδες σκόρδου.
Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το καρόττο, τα κολοκύθια, τις πιπεριές και τα μανιτάρια.
Κόβουμε τη μελιτζάνα σε κυβάκια μικρά και τα βάζουμε με αλάτι μέσα σε ένα τρυπητό για τουλάχιστον 1 ώρα.
Κατόπιν ξεβγάζουμε τα κυβάκια μελιτζάνας από το αλάτι και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί πριν τα μαγειρέψουμε.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Πρώτα ρίχνουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι (5 ').
Κατόπιν ρίχνουμε μέσα τη μελιτζάνα. Ανακατεύουμε συνέχεια.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα καρότα, τα μανιτάρια τις πιπεριές και το κολοκύθι.
Θέλουμε να πάρουν όλα χρώμα, όχι να καούν.
Ρίχνουμε τέλος, μέσα και τον μαϊντανό.
Ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια μέσα θα μπει η πασσάτα, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ξύλο κανέλλας και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 40' να δέσει η σάλτσα χωρίς να προσθέσουμε υγρά.
Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ:
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει.΄
Στη συνέχεια με έναν αυγοδάρτη, και ανακατεύοντας συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι.
Σβήνουμε με το γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια να μην μας κολλήσει το μείγμα και κάνει κόμπους.
Ρίχνουμε μέσα ένα αυγό το οποίο έχει θερμοκρασία δωματίου και το έχουμε προηγουμένως χτυπήσει.
Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να δέσει.
Πασπαλίζουμε με το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο.
Ρίχνουμε τη παρμεζάνα, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις πέννες σε αλατισμένο νερό.
Στραγγίζουμε και τις αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Στρώνουμε το παστίτσιο:
Βουτυρώνουμε το ταψί.
Στρώνουμε τις μισές πέννες.
Πασπαλίζουμε με το ένα τρίτο της παρμεζάνας.
Στρώνουμε τα λαχανικά.
Πασπαλίζουμε με το ένα τρίτο της παρμεζάνας.
Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο από τις πέννες.
Πασπαλίζουμε με το ένα τρίτο της παρμεζάνας.
Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 για 45'.
Για να το σερβίρετε αφήστε το 30' έξω από το φούρνο για να "στέκεται".
Συνοδεύεται τέλεια με παγωμένο Ροζέ.
Tip: Στη γέμιση των λαχανικών φυσικά μπορούμε να βάλουμε ζωμό κότας που θα δώσει λίγη περισσότερη γεύση, όμως έτσι το πιάτο μας παύει να είναι χορτοφαγικό....
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου